Barfotaboots Häst: en komplett guide till ett hälsosamt hovvård

11 januari 2024 Lotta Alberius

editorial

Barfotaboots har revolutionerat hästvärlden genom att erbjuda ett alternativ till traditionella hästskor. De främjar naturlig hovhälsa, erbjuder skydd under ridning och tillgodoser individuella behov hos hästar som går barfota. Den här artikeln utforskar fördelarna med barfotaboots, vad man bör tänka på vid val av rätt modell och hur de kan integreras i den dagliga hovvården för din häst.

Varför välja Barfotaboots för din häst?

Att låta en häst vara barfota är ett populärt val inom många hästkretsar, och det bygger på tanken att det kan främja en hälsosam hovtillväxt och funktion. Barfotaboots blir då ett utmärkt sätt att skydda hästens hovar under ridning och på underlag som kan vara skadliga eller obekväma för en barfotahäst.

Barfotaboots är designade för att passa som en handske över hästens hovar, vilket ger skydd utan att hindra hovens naturliga förmåga att expandera och kontrahera vid varje steg. De bidrar till att hästens vikt fördelas jämnt över hela hoven, och de kan avsevärt minska risken för skador som kan uppkomma vid ridning på hårt eller ojämnt underlag.

Dessutom kan barfotaboots häst vara en tillgång för hästar som lider av hovrelaterade problem som hovsprickor, ömma hovar eller hovsjukdomar som hovböld och navicularsjukdom. Bootsens stötdämpande egenskaper kan hjälpa till att lindra smärta och främja läkning.

Barfotaboots Häst

Att välja rätt boot för din häst

När det kommer till att välja barfotaboots, är det avgörande att hitta rätt passform och modell för just din häst. Att mäta hoven noggrant är första steget, och du bör göra detta regelbundet eftersom hästens hovar kan förändras i storlek och form over tid. En dåligt passande barfotaboot kan orsaka mer skada än nytta, så det är viktigt att välja en storlek som varken är för stor eller för liten.

Det finns också olika modeller att välja mellan beroende på hästens aktiviteter och behov. Vissa boots är designade för att användas vid särskilda tillfällen, som till exempel långa ridturer i terräng, medan andra kan vara mer lämpade för daglig träning. Det är även viktigt att tänka på bootsens slitstyrka och hur lätta de är att sätta på och ta av.

Kom ihåg att överväga terrängtypen när du väljer boots. En häst som mestadels rids i en manege har ett annat behov jämfört med en häst som ofta rids på steniga leder eller blöta, leriga fält.

Skötsel och underhåll av Barfotaboots

Precis som med alla hästrelaterade utrustningar, är det viktigt att ta hand om dina barfotaboots för att de ska hålla länge och fungera bra. Rengör bootsen regelbundet med milda rengöringsmedel och låt dem torka helt innan du använder dem igen. Se till att ta bort alla småstenar och smuts som kan ha fastnat i dem efter användning.

Inspektera bootsen regelbundet för att upptäcka tecken på slitage eller skador som kan behöva åtgärdas. Till exempel, om kardborrebanden börjar släppa, kan det vara dags att antingen byta ut dem eller investera i ett nytt par boots.

Integrering i den dagliga hovvården

För att säkerställa att din häst får mest möjliga nytta av sina barfotaboots, bör de integreras i den dagliga hovvården. Regelbundna hovkontroller och trimningar är en viktig del av detta. En väl balanserad hov bidrar till en passande boot och minimerar risken för problem.

Det är också viktigt att låta hästens hovar anpassa sig till bootsen. Börja med kortare perioder av användning och öka gradvis tiden hästen bär bootsen, för att undvika skav och irritation.

Vid behov av professionell hjälp och rådgivning gällande barfotaboots och hovvård, rekommenderar vi en titt på Roslagens Hovvård (https://www.roslagenshovvard.se/). Med sina experter på området kan de ge dig vägledning och stöd för att din häst ska få de bästa förutsättningarna med sina barfotaboots.

Fler nyheter